Бобер - творець ландшафту - повернувся!


Під час прогулянки в Брухріде, Ретен, відвідувачі не могли їх не помітити: 

сліди від зубів, повалені дерева, затоплені площі і греблі, що перегороджують воду. 

 

Чиїх це рук справа? 

Це бобер.  Він - активний творець свого навколишнього середовища. 

 

Чому він тут поселився? 

На це є декілька причин: 

Брухріде і її заплавний басейн містять достатню кількість води. Коли влітку рівень води падає, бобер будує дамби. Таким чином він регулює рівень води в руслі. 

Біля річки знаходиться достатньо їжі, як-от трав'янисті рослини і м'які дерева, чиєю корою бобер харчується в зимові місяці.

Ця територія була незайнята. Якщо тут раніше і жив інший бобер, то в ході боротьби за територію було вирішене питання, кому вона належить. 

 

Чому бобер будує дамби? 

Зрозуміло, що не від нудьги. 

Бобру потрібен рівень води щонайменше 60 см. Тоді він може нормально плавати, а вхід у його берлогу буде під водою. Якщо ці умови виконані, тоді бобер не витрачатиме свою енергію на будівництво дамб. 

Іноді також бобер будує дамби заради "зручності". Так звані живильні дамби дозволяють йому добиратися до кукурудзяних і бурякових полів і транспортувати зібрані запаси по воді. 

 

Які позитивні наслідки несе дамба, збудована бобром? 

Боброві дамби дуже міцні та стійкі. Вони утримують воду і змінюють динаміку течії річки. Це може зменшити руйнівні наслідки повеней. Вода тече повільніше і граничний рівень повіні знаходиться нижче. 

Боброві дамби підвищують рівень грунтових вод. Вода утримується, і на великих ділянках повільно просочується крізь землю. Так утворюються грунтові води. Вони дуже цінні в періоди засухи. 

Коли басейн, утворений бобровою дамбою, переповнюється, це призводить до підтоплення суміжних регіонів. В результаті утворюються заболочення, а іноді - цілий ставок.

 

Яку користь приносять такі заболочення і "боброві" ставки? 

Ці регіони стають середовищем проживання для багатьох видів рослин і тварин. 

Це - важливі місця гніздування птахів, а також природнє середовище для амфібій, комах і риб, а також джерело харчування для багатьох видів тварин. 

Заболочення і ставки, що утворюються в результаті діяльності бобра, виступають природними фільтрами, що виносять із води мул і поживні речовини. 

Це покращує якість води і стимулює розвиток рослин, що частково чи повністю живуть у воді. 

Різномаїття видів значно підвищується в бобрових ставках і біля них. 

 

Чому бобер повалює дерева? 

Від голоду, а також тому, що він не вміє по ним лазити. 

Якщо бобер узимку не може знайти траву або інші рослини, він харчується поживною корою дерева і опалих гілок. Обгризені гілки і тонкі стовбури дерев він використовує для будівництва дамб або для утеплення своєї берлоги на зиму. 

 

Чому це не є загрозою для дерев? 

Бобер живе на своїй території все життя. Саме тому взимку він повалює рівно стільки дерев, скільки йому потрібно для харчування. Більшість дерев, які він валить, - це верби зі стовбурами діаметром до 5 см. Вони виростають знову протягом наступного року. 

 

Яку користь приносять ці повалені дерева для природи? 

Повалені й обгризені дерева відмирають і з часом перетворюються на труху. Це створює нові природні середовища і джерело харчування для маленьких ссавців, рідкісних видів птахів, амфібій, комах, грибів і моху. 

Дерева, що лежать у воді, створюють воронки і таким чином насичують воду киснем. 

Гілки дерев, що лежать у воді, і водорості, які з часом на них наростають, слугують джерелом їжі, прихистком і місцем розмноження для риб. 

Через повалення дерев утворюються просвіти. Таким чином, на землю потрапляє більше сонячного світла. Це допомагає рости малим деревам та кущам. З'являються нові рослини і підвищується різномаїття видів

 

Чому бобра називають ключовим видом? 

Бобра так називають, тому що через свою активну будівельну діяльність і пов'язану з нею зміну ландшафту він створює нові природні середовища для багатьох видів птахів і звірів. 

Багато видів, яким загрожує вимирання і які живуть у болотистій місцевості, отримують вигоду від нового життєвого простору. Це сприяє відновленню і поверненню таких видів і підвищує різномаїття видів. 

 

Чому на територіях, де живуть бобри, трапляються конфлікти? 

Через активне будівництво дамб площі, що використовуються для сільського господарства, можуть затоплюватися. Лісо- та сільськогосподарська техніка більше не може проїхати в такій місцевості.  Насіння, орні культури і сільськогосподарські угіддя можуть підтоплюватися, а то і зовсім іти під воду, через що врожай може загинути. 

Бобри можуть блокувати канали для відводу води. Це ускладнює сільське господарство і може шкодити інфраструктурі. 

Бобер не відрізняє культивовані рослини, як-от кукурудзу, буряк чи яблуні від дикорослих. Через це він може пошкоджувати польові рослини і цінні дерева. 

В районах, де живуть бобри, можуть траплятися повені. Через це сади і приватні домогосподарства можуть зазнати шкоди. Через це багато людей обгрунтовано побоюються за свої підвали та погреби. 

Через свій потяг до копання бобер може проривати ходи під сільськогосподарськими угіддями, уздовж узбережжя річок та під об'єктами інфраструктури. Через це дороги можуть просідати, а техніка - провалюватися. 

Через підкопи і будівництво дамб вулиці, шляхи та залізниці, що знаходяться неподалік, можуть підтоплюватися чи затоплюватися. 

Падаючі дерева, якщо вони знаходяться близько то пішохідних чи велосипедних доріг, можуть становити небезпеку для пішоходів

 

Що можна зробити, щоб погасити ці конфлікти? 

В разі виникнення суперечок, будь ласка, звертайтеся до ÖSML (екологічна станція Міттлере Ляйне) в Лаатцен-Грасдорф. Там Вам нададуть консультацію і запропонують шляхи вирішення. Рішення щодо того, чи необхідно вживати заходів для вирішення конфлікту, приймає Управління з захисту навколишнього середовища в м. Ганновер. 

 

 Чого робити не слід? 

Самим проявляти активність. 

 

Згідно Закону про захист навколишнього середовища, бобер належить до видів, 

Його заборонено переслідувати, ловити, тривожити, ранити чи вбивати. Так само заборонено нищити його берлогу чи побудовані ним дамби. 

Той, хто не дотримується цього Закону, є порушником чинного законодавства і ризикує отримати грошовий штраф. Величина штрафу відрізняється від однієї федеральної землі до іншої. В Нижній Саксонії він може становити до 50 000 євро.

https://www.bussgeldkatalog.org/tierschutz-biber/